Yazarlarımız » Bülent Özükan

Yazar Hakkında

1954 - İzmir

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Yüksek Lisans eğitimi gördü.
 
1971 yılında İzmir Yeni Asır Gazetesinde başlayan gazetecilik yaşamına birçok gazete ve dergide yazı işleri müdürü ve yayın yönetmeni olarak devam etti. Parlamento muhabirliğinin yanı sıra, kısa bir dönem TRT haber dairesinde görev aldı.
 
Ankara Belediyesinde görev aldığı yıllarda “Bir Milyon Çocuk Kitabı” çalışmasıyla Unesco’nun 1979 Dünya Çocuk Yılı En Başarılı Faaliyetleri Belgesiyle ödüllendirildi. Aynı yıl, aynı çalışma Simavi Vakfı Özel Ödülü’ne layık görüldü. 
 
1983 yılında İletişim Yayınlarının kurucuları arasında yer aldı. 1985 yılı sonlarında kurduğu Boyut Yayın Grubu, 2010 yılında 25’inci yılını kutluyor.
 
Boyut Yayın Grubu’nda konuları gastronomiden caza ve mimarlığa kadar uzanan çeşitli konularda kültürel ve sektörel periyodik dergilerin bine yakın sayısını yönetti. Aynı süreçte kitap, ansiklopedi, DVD gibi 2000’den fazla kültür ürününün editoryal üretimini gerçekleştirdi.
 
Hayatın Her Alanına Yayıncılık anlayışıyla çok sayıda ilki yayıncılık hayatımıza kazandırdı. Türkiye’de ve dünyada patent hakları Boyut’a ait olan CD-Kitap konseptine çok sayıda hem kitap hem de DVD’den oluşan ürünler yayınladı. Boyut, çok renkli kültür ürünlerinin yanı sıra teknoloji kullanımıyla da öncü yayınevleri arasında yer aldı. Boyut Yayınlarının, okuyucuyla daha kolay buluşması için Gazete işbirlikleriyle 100.000.000’dan fazla kültür ürününün satışını gerçekleştirdi.
 
Kitap dağıtım kanalların büyüyememesi ve kitapçıların alışveriş merkezlerine yenik düşmesi üzerine kendi geliştirdiği pazarlama yöntemleriyle Boyut ürünlerini kullanan 600.000’den fazla okuyucunun ilgi alanlarına yönelik yayınlara yöneldi.
Dünyanın en büyük kültür kulüplerinden biri haline dönüşen nitelikli bilgi bankasıyla kayıtlı okuyucuların en avantajlı kampanyalarla kültür ürünlerine sahip olabilecekleri bir sistem geliştirdi. 
 
Kitab-ı Cihannüma üzerine ve Kitab-ı Bahriye üzerine isimli (devam ediyor) çalışmaları ile La Turquie Kemaliste üzerine isimli kitap arayışlarında, Boyut Yayın Grubunu birlikte yönettiği tasarımcı arkadaşı Murat Öneş ile birlikte “erişilmesi zor ve nadide kitap”ların kolay ve keyifle okunan yeni nüshalarının basımını gerçekleştirdi. Yayıncılık çalışmalarına devam ediyor.